Načrt za kmetijo
Na vsaki kmetiji, ne glede na njeno velikost, lokacijo, proizvodno usmerjenost ali intenzivnost, lahko z dobrim načrtovanjem in ciljnimi ukrepi prispevamo k ohranjanju biodiverzitete. Naravi prijazne kmetijske prakse lahko izvajamo na travinju, njivah, v trajnih nasadih, z ohranjanjem drugih krajinskih značilnosti in v okolici domačije.
Vzroki za upadanje biodiverzitete v kmetijskih ekosistemih
Upadanje biodiverzitete v kmetijskih ekosistemih je posledica dveh, med seboj na videz nasprotujočih si procesov. Intenzifikacijo kmetijstva merimo v povečanju proizvodnih vložkov, kot so na primer gnojila, delo in kapital, ter velikosti kmetijskih zemljišč na isti površini z namenom povečanja produktivnosti. Zaraščanje je po drugi strani posledica opustitve kmetijske rabe, saj ob odsotnosti košnje, paše in druge kmetijske rabe agroekosistemi v večjem delu Evrope postopno prehajajo v gozd.
Oba procesa povzročata izginjanje in zmanjševanje pestrosti življenjskih okolij v kmetijskih ekosistemih, posledično pa se zmanjšujeta tudi številčnost in vrstna pestrost organizmov, kar je neugodno tudi z vidika kmetijske pridelave. Ključni dejavniki so:
- spremembe v načinu rabe tal, ki se kažejo v drugačni mikrostrukturi in vrstni sestavi rastlin in drugih organizmov na kmetijskih zemljiščih, kar na nekaterih območjih poteka s širjenjem kmetijskih zemljišč (npr. preko izsuševanja in premene v orna zemljišča) ali intenzifikacije njihove rabe, na drugih območjih pa zaradi zaraščanja prihaja do izginjanja odprte kmetijske krajine, ki postopno prehaja v gozd,
- zmanjšanje mozaičnosti krajine, ki se dogaja zaradi spremembe rabe in povečevanja velikosti kmetijskih zemljišč, ki povzročata izginjanje ali odstranjevanje krajinskih značilnosti. Te v kmetijski krajini predstavljajo bivališča za organizme in povečujejo možnosti za njihovo preživetje in odpornost na različne okoljske dejavnike,
- spremembe v tehnologijah pridelave in prireje, ki povzročajo večjo smrtnost organizmov predvsem zaradi poginov živali in drugih organizmov ob stiku s kmetijsko mehanizacijo in zastrupitev zaradi rabe fitofarmacevtskih sredstev.
Sonaravno kmetijstvo
Sonaravno kmetijstvo je celovit sistem kmetovanja, ki združuje ekonomsko in socialno vzdržno, torej trajnostno kmetijsko pridelavo s tremi okoljskimi načeli:
- skrb za naravo preko ciljnega upravljanja s krajino in življenjskimi okolji z namenom ohranjanja specifičnih vrst in krajinske pestrosti, ki temelji na družbenih koristih ohranjanja biodiverzitete in etičnih načelih varstvene biologije,
- uporaba funkcionalne agrobiodiverzitete v kmetijski pridelavi z uporabo in obnavljanjem ekosistemskih storitev,
- zmanjšanje negativnih vplivov pridelave na okolje preko učinkovite rabe naravnih virov (voda, tla) in nizkih izpustov hranil, onesnažil in toplogrednih plinov v okolje.
Foto: Damijan Denac
Naravovarstveni načrt kmetije
Pri načrtovanju upravljanja kmetije je ključno, da proizvodne in ekonomske cilje uskladimo s cilji ohranjanja narave in krajine. Ti cilji se lahko zelo razlikujejo glede na lokacijo kmetije in njeno izhodiščno stanje, zato je pomembno, da pri pripravi načrta razpolagamo z dobrimi podatki in znanjem.